Öka tillväxten med ditt SaaS företag

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
 

Den tekniska utvecklingen har möjliggjort en smidigare arbetsprocess för företag. I och med lösningar för SaaS finns möjlighet att arbeta helt molnbaserat. Detta innebär att alla medarbetare kan få tillgång till all er information, oavsett var man befinner sig eller vilken enhet man använder.

SaaS är en bevisat effektiv metod som får företag att öka sina intäkter och att ta nästa kliv i sin utveckling. Trots att begreppet funnits i drygt 60 år är det förvånansvärt få företag i Sverige som valt att använda sig av SaaS.

Vad är SaaS?

Idén kom redan år 1961, då datorforskaren John McCarthy menade att databehandling kan komma att organiseras som allmännyttig tjänst. Vid den här tiden var datorerna både stora och dyra vilket gjorde att många företag inte hade råd att använda sig av SaaS. Det dröjde fram till början av 2000-talet, då tekniken blev tillräckligt effektiv, innan McCarthy fick rätt och modellen fick sitt genomslag.

SaaS betyder ”Software as a service”, på svenska ”mjukvara som en tjänst”, och är en typ av affärsmodell. Att köpa något som en tjänst istället för som en produkt innebär att ni får tillgång till alla uppdateringar så länge ni betalar. Saas-bolag tillhandahåller programvara över internet. Detta görs via molnberäkning, vilket betyder att information lagras och hanteras online istället för på en enskild dator.

Hur fungerar SaaS?

Ett SaaS-bolag är de som tillhandahåller och utvecklar plattformen. Detta gör att den som använder tjänsten kan göra det utan att behöva sätta sig in i hur plattformen är uppbyggd - den tekniska informationen är leverantörens ansvar.

Lösningar för SaaS går att använda i många av de dagliga uppgifterna för ett företag. Vanliga exempel på användningsområden är bokföring, fakturering, säljstatistik, planering och kommunikation. Att förenkla processer inom dessa områden gör att till exempel försäljningen kan få ett ordentligt lyft.

Exempel på lösningar för SaaS

I dag finns många exempel på SaaS-tjänster. Många använder dem nog utan att vara medvetna om det. Har du någon gång haft ett prenumeration på Dropbox har du erfarenhet av SaaS – där sparas dina bilder och dokument i molnet vilket gör att du får tillgång till dem och kan dela dem från var du än är.

Microsoft Office är exempel på en service som köps som tjänst, vilket är en del av SaaS definition. Microsoft ger dig tillgång till de senaste uppdateringarna av Word, Excel, PowerPoint etc. så länge du betalar för tjänsten.

Varför använder sig bolag av SaaS?

Att ställa om till tjänster för SaaS kan betyda stora förändringar för företag. Dels förenklar molnbaserad information företagets arbetsprocess i och med att det går att arbeta från vilken plats som helst och från i princip vilken enhet som helst.

Molnbaserade system är även en kostnadseffektiv modell. Traditionella system kräver att ni själva köper eller utvecklar plattformen, konfigurerar den och har personal som underhåller den. Att använda sig av tjänster inom SaaS gör att allt förarbete och allt underhåll görs av leverantören.

Dessa två faktorer är de som i huvudsak gör att de allra flesta bolag som konverterat till tjänster för SaaS ökat sina intäkter och sin tillväxt.

Fördelar med Saas

Var du än befinner dig

En av de stora fördelarna med dessa tjänster är förenklingen av arbetsprocessen. Ni kan arbeta från var som helst och samtidigt på ett smidigt sätt få tillgång till och dela viktig information med varandra. Detta gör att SaaS som affärsmodell nästan är ett måste i tider då det blir allt vanligare att arbeta på distans.

Inga installationer

En del i den smidiga lösningen som molnbaserade tjänster medför är installationstiderna. Eftersom dessa är internetbaserade krävs i de allra flesta fall inga installationer, ni kan börja använda tjänsten direkt efter registrering.

Lägre kostnader

Lösningar för SaaS är ett kostnadseffektivt alternativ. Vid köp av ett traditionellt program tillkommer en avgift för att få tillgång till själva programmet, som man sedan behöver betala flertalet gånger för att få tillgång till uppdaterade versioner.

Användningen av tjänster för SaaS påminner mer om att hyra än att köpa. Att betala för en prenumeration gör att ni endast betalar för det ni faktiskt använder. De uppdaterade versionerna av programmen får ni tillgång till utan extra kostnad. Att ni kan avlasta er IT-avdelning, eftersom leverantören av tjänsten sköter de tekniska aspekterna, innebär även det en ekonomisk fördel.

Skalbarhet

Att köpa ett traditionellt program till var och en av de anställda blir ofta dyrt. Det blir dessutom inte bättre om företaget tar in fler anställda. Med lösningar för SaaS är det enkelt och smidigt att lägga till nya användare i programmet, samtidigt som avgiften per användare oftare blir billigare ju fler ni är.

Ni behöver heller aldrig oroa er för att för många användare ska överbelasta programmet, då leverantören ser till att allt fungerar.

Integrera flera program

Som tidigare etablerat kan dessa tjänster användas till många olika dagliga uppgifter. Detta betyder dock inte att ni behöver införskaffa en mängd olika lösningar och program. I dag kan nämligen program integreras med varandra, vilket gör att all data finns att tillgå på ett och samma ställe. Detta gör att ni till exempel kan koppla ihop ert program för CRM (Customer Relationship Management) med er e-postmarknadsföring.

Att tänka på när ni väljer leverantör av SaaS

När ni står i begrepp att välja leverantör av SaaS-tjänster är det viktigt att utgå från era behov. Varför vill ni använda er av modellen? Svaret på denna fråga kommer ge er tydligare inblick i vilka krav ni har på leverantören.

Viktigt att tänka på är också säkerhetsfrågan. Att göra eventuell känslig information tillgänglig online kan i vissa fall medföra en säkerhetsrisk. Trots att de flesta leverantörer arbetar aktivt med att erbjuda stark säkerhet är detta alltjämt en aspekt att ha i åtanke.

Kom igång med SaaS!

Blir du nyfiken på att ställa om till SaaS? Vi på Reynolds International Marketing hjälper dig. Boka ett möte med oss för att komma igång!

Leave a Comment